
פסוריאזיס (Psoriasis, ספחת) היא מחלה כרונית של העור. הגורם למחלה לא ידוע. נתונים ממחקרים מעידים על תהליך דלקתי בנגעים בעור. מחלת פסוריאזיס שייכת לקבוצה של מחלות אוטואימוניות בהן קיימת הפרעה במערכת החיסון. לנגעים בעור יש צורה שונה אך התופעה המאחדת אותם היא הופעת רבדים אדמומיים בגדלים שונים עם עיבוי של העור הנגוע והמצאות קשקשים לבנים. נגעים של פסוריאזיס יכולים להופיע בכל מקום בגוף, אך האיזורים האופיינים הם: קרקפת, מרפקים, ברכיים, גב, קפלי עור ומיטת הציפורן. בציפורניים של חולי פסוריאזיס מופיעים גם שינויים אופייניים למחלה. בחלק מהחולים נגעי הפסוריאזיס מופיעים באיזורים אינטימיים (מתחת לשדיים אצל נשים, על שק האשכים ובמפשעות אצל גברים).
השכיחות של פסוריאזיס ודלקת מפרקים פסוריאטית זהה בין גברים ונשים. בחלק מהחולים המחלה מופיעה בגיל מבוגר (בין 55 עד 70 שנים); יש גם ילדים חולים בפסוריאזיס ודלקת מפרקים פסוריאטית אך מספרם אינו גדול. אצל רוב החולים המחלה מופיעה בדרך כלל בגיל צעיר עם שיא של תחלואה בגיל הפוריות (בין 25-45 שנים). פסוריאזיס או דלקת מפרקים פסוריאטית אינם פוגעים בפוריות אך יש לקחת בחשבון את ההשפעה ההיקפית של המחלה על הבריאות הכללית. כמו כן צריך להתחשב בהשפעת התרופות בהם משתמשים לטיפול במחלת העור והמפרקים שלהן יש השפעה על הריון. כמו במחלות אוטואימוניות אחרות הזמן המושלם לאישה עם מחלת פסוריאזיס או דלקת מפרקים פסוריאטית להיכנס להריון הוא בהפוגה של המחלה ללא סימני פעילותה. תכנון הריון הינו דבר חשוב לכל זוג אך בעל חשיבות רבה יותר כאשר מבני הזוג סובל ממחלה כרונית אשר דורשת טיפולים מורכבים וממושכים.
בעיות פוריות יכולות להופיע עוד טרם הריון. פסוריאזיס בעור ודלקת מפרקים פסוריאטית משפיעים על מצבי רוח, על איכות השינה ובדרך זו יכולה להשפיע לרעה על זוגיות. דלקת מפרקים פסוריאטית משפיעה על איכות החיים בשל כאבי המפרקים וההגבלה בתנועה בזמן פעילות המחלה, ירידה בגמישות המפרקים, תנועה ותפקוד הכללי. ההבנה ומערכת התמיכה בין בני זוג, עזרה הדדית, יחס מעודד וחם ופתיחות עוזרים להתגבר על בעיות מסוג זה. במקרים מורכבים ניתן להיעזר בהמלצות מיוחדות של הרופא המטפל, פסיכולוג, פיזיוטראפיסט ומרפא בעיסוק.
כפי שכבר צויין, פסוריאזיס וארטריטיס פסוריאטית אינם משפיעים על יכולת להרות או להיכנס להריון. בחלק מהנשים משך ההריון הינה תקופה נהדרת עם נסיגה של נגעים בעור ותסמינים במפרקים. אך יש גם מקרים בהם מחלת העור והמפרקים מחמירה בזמן ההריון. לא ניתן לחזות אם התסמינים ישתפרו, יישארו אותו הדבר, או יחמירו בזמן ההריון. קיים סיכוי גבוה יותר להתלקחות של פסוריאזיס ודלקת מפרקים פסוריאטית לאחר הלידה. לחולות עם פסוריאיזס או דלקת מפרקים פסוריאטית ממליצים להיות במעקב מסודר של צוות מטפלים כשאר בנוסף לרופא נשים יכלול צוות זה גם רופא עור ורופא ריאומטולוג. בעיות פוריות יכולות להיות אצל נשים באופן כללי ללא קשר לפסוריאזיס או דלקת מפרקים פסוריאטית. בספרות לא דווח על בעיות מיוחדות של הפריה חוץ גופית אצל חולות פסוריאזיס.
בחלק מהחולים עם מחלות אוטואימוניות נמצאים נוגדנים בדם שמעוררים קרישיות יתר וגורמים להפלות (תסמונת פוספוליפידית) או נוגדנים שפוגעים בלב של העובר (נוגדנים מסוג SSA-ANTI RO). עד עתה לא דווח בספרות על הימצאות נוגדנים אלה בקרב חולי פסוריאזיס או דלקת מפרקים פסוריאטית ולא דווח גם על ביטוים קליניים הקשורים לנוגדנים האלו.
מידע בנוגע להשפעה של פסוריאזיס או דלקת מפרקים פסוריאטית על תוצאות ההריון אינו מוצק. דווחו מקרים של הפלות, עליה בלחץ דם עם הופעת חלבון בשתן (רעלת הריון) ולידה מוקדמת אצל נשים עם חומרה בינונית או קשה של פסוריאזיס או דלקת מפרקים פסוריאטית. אין גם מידע על השפעת הפסוריאזיס או דלקת מפרקים פסוריאטית על גדילת העובר ומשקלו. רוב הרופאים חושבים שלנשים עם דלקת מפרקים פסוריאטית, תוצאת ההריון לאם ולתינוק הינה טובה וזהה לזו שבשאר הנשים. לא דווחו אצל נשים עם דלקת מפרקים פסוריאטית על פגמים מולדים אצל ילודים.
ההמלצות על אורח חיים בריא, תזונה מאוזנת, שימוש בחומצה פולית, פעילות גופנית, שמירה על משקל – אלה המלצות כלליות לנשים בהריון ולנשים עם דלקת מפרקים פסוריאטית בפרט. החמרה בפסוריאזיס או כאבי מפרקים בזמן הריון יכולה להביא לדיכאון בהריון ויש להתייחס ברצינות לשינויים במצב הרוח של חולת דלקת מפרקים פסוריאתית בהריון.
הנושא החשוב ביותר הוא נושא טיפול בדלקת מפרקים פסוריאתית בהקשר להריון. רשימת הטיפולים כוללת טיפולים לבעיה העורית בלבד, טיפולים המשפיעים על מצב המפרקים והשלד וטיפולים שמערבים את שתי התופעות: עור ומפרקים בבת אחת. לרוב הטיפולים הללו יש השפעה על ההריון והעובר ולכן חשוב ביותר להתייעץ עם הרופא המטפל (ורופא עור ורופא ריאומטולוג) טרם תכנון ההריון; המלצה זו נכונה עבור גברים ונשים כאחד. תכנון הריון יכול לשנות את הגישה הטיפולית עם דגש על בקרת המחלה אך גם התאמת טיפול מתאים ללא השפעה של התרופה על העובר (השפעה טרטוגנית).
בחלק מהחולים הטיפול בפסוריאזיס יכלול טיפולים מקומיים (מריחות על העור). למרות שהסיכוי לספיגה של התרופה מהעור פחותה מזו שבכדורים לבליעה, עדיין יש צורך בתיאום הטיפולים בין רופא העור, רופא הנשים והמרכז לייעוץ טרטוגני (השפעה של תרופות על העובר) בעת ההריון. בין הסוגים השונים של הטיפולים העוריים ניתן למצוא:
אוטזלה (Otezla): לאחרונה נבדקה תרופה עשויה ממולקולה קטנה המעכבת את תסיס פוספו-דיאסטראז 4 בחולים עם פסוריאזיס ודלקת מפריקם פסוריאטית, היא נמצאה מועילה בטיפול של מחלת העור ומפרקים ושלד פסוריאטית. תרופה זו ניתנת במתן פומי. אין מידע בשלב זה על שימוש באוטסלה בהריון.
פסוריאזיס ודלקת מפרקים ושלד על רקע פסוריאזיס אינם משפיעים על פוריות. קיימת אפשרות של התלקחות המחלה בזמן ההריון או אחרי הלידה. יש חשיבות רבה בתכנון של ההריון ותאום הטיפול התרופתי למחלת העור והמפרקים. מומלץ לתכנן את ההריון כאשר המחלה בהפוגה (רמיסיה). במקרים בהם ישנו צורך בהמשך טיפול סיסטמי לפני הכניסה להריון ובזמן ההריון, יש לקבוע תכנית טיפולית בתיאום עם רופא העור והריאומטולוג המטפל. במקביל יש צורך במעקב קפדני אחרי החולה עם דלקת מפרקים פסוריאטית בזמן הריון על ידי צוות המטפלים: רופא הנשים, הריאומטולוג המטפל ורופא העור המטפל. היום ישנם טיפולים רבים שיעזרו להתגבר על המחלה ויאפשרו מהלך הריון תקין הן מבחינת האם והן מבחינת העובר. הריון והבאת ילד לעולם הינה שמחה גדולה עבור כל זוג, זה נכון גם לגבי חולות (וחולים) עם פסוריאזיס או דלקת מפרקים ושלד פסוריאטית. לווי של צוות מטפלים (רופא נשים, רופא עור, ריאומטולוג המטפל) יאפשר תמיכה בזמן ההריון והלידה יתאימו את הטיפול למחלה ובאופן זה יבטיחו את בריאות האישה והעובר לשמחת כולם.
דר' אלכסנדרה בלביר-גורמן, יחידה ריאומטולוגית על שם ב. שיין, רמב"ם – הקריה הרפואית לבריאות האדם, פקולטה לרפואה, טכניון, חיפה.