חרבות ברזל - אתם/ן לא לבד

עמותת מפרקים צעירים משתתפים בצערם של אלה שאיבדו את היקר להם מכל, שולחים איחולי החלמה לפצועים ותפילה עבור החטופים והחיילים שישובו הביתה לשלום.

תרומתכם להמשך וחיזוק פעילות העמותה נדרשת, בקרוב נצא לדרך עם כרטיס חבר. מתי? איך זה יעבוד? סבלנות, ממש עוד מעט נצא עם פרסום נרחב. שווה לחכות.

קו חם, טלפוני לייעוץ ראשוני - 04-8222610 (הייעוץ אינו רפואי, ניתן בשפה העברית בלבד)

הקשר בין תזונה למחלות

מפרקים

מאת: גל כהן לס , דיאטנית קלינית MAN. Rd

הקשר בין תזונה למחלות מפרקים

מחלות אוטואימוניות הינן מחלות בהן מערכת החיסון של הגוף תוקפת את רקמות הגוף עצמו, מה שנקרא בשפה הצבאית "אש אש על כוחותינו". מערכת חיסונית תקינה אמורה להגן על הגוף מפני גורמים עוינים וזיהומים שונים, לעיתים קורה מצב בו מערכת החיסונית מזהה בטעות תאים ורקמות תקינים של הגוף כגורמים "זרים" ותוקפת אותם, וכך גורמת לנזק ולהרס שלהם. מצב זה נקרא כאמור "מחלה אוטואימונית" – מחלת חיסון עצמי. הערכה היא שכ5% מהאוכלוסייה בארצות המערב סובלים ממחלה אוטואימונית כלשהי והן שכיחות יותר אצל צעירים ואצל נשים בגיל הפוריות. דלקות מפרקים הן קבוצת מחלות השייכות למחלות האוטואימוניות ואשר גורמות נזק למפרקי הגוף. ישנן כמאתיים מחלות שונות שיכולות לגרום לדלקת מפרקים. בין המחלות הנפוצות נמצא את:

דלקת מפרקים מקשחת:  AS – Ankylosing Spondylitis

מחלה המערבת בעיקר את מפרקי האגן ועמוד השדרה ויכולה לפגוע במקביל באיברים נוספים, כגון: עור, עיניים, מעי ועוד. דלקת זו פורצת לרוב בגילאי 20-30.

דלקות מפרקים מסוג פסוריאטית: PsA – Psoriatic Arthritis

מחלה שבה יש מעורבות מפרקית ומעורבות עורית והיא פוגעת באופן שווה בגברים ונשים. 

דלקת מפרקים שגרונית – Rheumatoidarthritis RA

מחלה דלקתית רב מערכתית, הפוגעת במיוחד במפרקים וגורמת להריסתם ההדרגתית ולעיוותים בהם.

האם ניתן בעזרת תזונה להשפיע על מהלך המחלה? האם ישנם מזונות היכולים לסייע באיזון פעילות מערכת החיסון?

איזון בין חומצות השומן אומגה 3 ואומגה 6

בשנים האחרונות מצטברות עדויות כי איזון מקורות השומן בתפריט עשוי לסייע באיזון פעילות מערכת החיסון. בעולם המדעי מתגבשת דעה כי ככל שמערכת החיסון תקבל חומצות שומן חיוניות וככל שיתקיים איזון נכון בין מקורות השומן השונים בתפריט כך תתאפשר השפעה מיטיבה על פעילות מערכת החיסון. תוצרי פירוק של  שומן מאומגה 3 מדכאים מצבי דלקת ואילו תוצרי פירוק של שומן מאומגה 6 מעודדים מצבי דלקת. מכיוון שהמטרה היא לסייע למערכת החיסון להתמודד עם המחלה ולמנוע ככל הניתן מצבי דלקת יש חשיבות גבוהה לאספקה נאותה של אומגה 3 בתפריט.

מקורות לאומגה 3 נמצא בדגי מים קרים כגון: סלומון, בקלה, סול, מקרל, הליבוט, טונה, פורל. כמו כן, ניתן למצוא אומגה 3 במקורות מן הצומח: אגוזי מלך ובזרעוני פשתן. מקורות לאומגה 6 נמצא בשמנים צמחיים כגון תירס, חריע, חמניות ובמרבית המרגרינות העשויות משמנים אלו.

כיום יש שימוש מוגבר באומגה 6 בבישול הביתי ובתעשיית המזון, שימוש המפר את האיזון המומלץ בין חומצות אלו.

ההמלצות הינן להפחית בשימוש במרגרינות המכילות שומני טראנס וכן את השימוש באומגה 6 במטבח הביתי והמוסדי ובמקביל להגביר את הצריכה של מזונות המכילים אומגה 3. הוספת חומצת שומן אומגה 9 מומלץ להוסיף לתפריט מקורות של חומצת שומן אומגה 9 הנמצאים בעיקר בזיתים ובשמן זית, שמן אבוקדו ושמן שקדים.

הפחתה של רמות הסוכר בתפריט רמה גבוהה של סוכר בתפריט עלולה לגרום להשמנה וכן ולהחמיר מצבי דלקת ולהחליש את הגוף ולכן מומלץ להגביל את רמת הסוכר הלבן בתפריט ולהעדיף מקורות סוכר מפירות טריים.

מה יסייע לנו לשמור על בריאות העצם?

הטיפול התרופתי במחלות ריאומטיות כולל שימוש בתרופות המבוססות על סטרואידים העלולות להזיק לבריאות ואיכות העצם. מה שיכול לסייע לשמור על בריאות העצם הינה הקפדה על אספקה נאותה של וויטמין D וסידן בתפריט.

מקורות לויטמין D נמצא בדגים המכילים אומגה 3 ביצים ומוצרים מועשרים. מקור מומלץ לויטמין D הינו ייצור עצמי ע"י חשיפה לשמש, מומלצת חשיפה מבוקרת של 5-10 דק' ביום. (יש לציין כי חשיפה זו אינה מומלצת לנוטלים תרופות אשר השימוש בהן אינן מתירות חשיפה זו).

כדי להבטיח פעולה יעילה של ויטמין D יש צורך באספקה של סידן. מקורות טובים לסידן נמצאים במוצרי חלב (במיוחד המועשרים ברכיבים פרוביוטיים המצמצמים את התפרצות המחלה), טחינה, סויה, טופו, זרעי פשתן, קטניות. במחקרים שנערכו לאחרונה מתרבות העדויות כי שילוב ויטמין D (כתוסף תזונתי) מפחית את ארעות הRA.

בריאות ותקינות המפרק ורקמת הקולגן:

מזונות אשר מסייעים לנו בשמירת בריאות ותקינות המפרק וכן רקמת הקולגן הינם מזונות העשירים באנטיאוקסידנטים כמו ירקות ירוקים צהובים כתומים ואדומים המכילים ויטמין C, A  ופיטוכימיקלים. הפיטוכימיקלים הם פיגמנטים – חומרים אשר נותנים לירקות, לפירות ולצמחים אחרים את צבעם, ומכילים שפע של סגולות בריאותיות.

לדוגמא: תפוחים, חמוציות, אוכמניות, כרוב, תרד, ברוקלי, סלק.

איך נדע מה מתאים לנו?

כדי שנדע מה מתאים לנו מומלץ לעשות דיאטת אלימניציה מבוקרת למשך זמן מוגדר 2-3 שבועות. בדיאטה זו אנו מוציאים את המזונות המעוררים ומעלים את הפעילות החיסונית של הגוף. בשלב הראשון מוציאים מזונות ש"עלולים" לייצר דלקת למשך כ- 2-3 שבועות.

בשלב השני מחזירים בהדרגה את המזון שהוצא מהפריט, למשך מס' ימים ובודקים את ההשפעה. במידה ולא הופיעו שוב התסמינים הרי שקרוב לוודאי שלא קימת רגישות וניתן לצרוך את המזון.

המלצות כלליות

  שמירה על משקל תקין כדי להפחית עומס על המפרקים.
 
צריכת תפריט ממגוון קבוצות המזון הבסיסיות: לחם, דגנים, אורז ופסטה, פירות וירקות, חלב, יוגורט וגבינה,  בשר, עוף, דגים, קטניות יבשות, ביצים ואגוזים.
 
מומלץ להימנע מאכילת כמויות גדולות של שומן, שומנים רוויים, שומני טרנס ומזונות המכילים רמה גבוהה של כולסטרול.
• 
מומלץ לאכול חלבון באיכות גבוהה ודל שומן.
 
מומלץ להפחית את צריכת הסוכר.
• 
מומלץ להפחית את צריכת הנתרן (מלח).
 
מומלץ להימנע מצריכת אלכוהול.

פעילות גופנית מומלצת

מומלץ לבצע פעילות גופנית ע"פ היכולת והעדפה האישית.

לאחרונה מתרבות העדויות כי צ'י גונג וטאי צ'י מסייעים לחולי מפרקים.

צ'י גונג הינה שיטה עתיקת יומין שהגיעה מסין. זוהי פעילות המבוצעת חלקה בתנועה וחלקה בתנועות נייחות בשקט, במטרה להניע את הצ'י האנרגיה החיונית של הגוף, תוך שימוש בנשימה,יציבה נכונה, תנועות מסונכרנות והתבוננות פנימית.

טאי צ'יאמנות לחימה שאף היא הגיעה מסין שיטה השמה דגש לתחושות הגוף ולטונוס שרירים נמוך.

השאירו פנייה ונחזור בהקדם

לידיעתכם, בנוסף על טופס זה, פתחנו  קו טלפוני לייעוץ ראשוני (לא רפואי) (ניתן להשאיר הודעה ונחזור אליכם בהקדם)
מענה יינתן בימים א',ג' 10:00 – 13:00, בימים ב',ד',ה' 18:00 – 21:00
מס' הטלפון – 04-8222610
המתנדבים שלנו מחכים לכם.
דוא"ל העמותה info@mifrakim.org.il

תרומה לעמותת מפרקים צעירים

תרומתכם תאפשר לעמותה להמשיך ולסייע לחולים בשיפור איכות חייהם, בהעלאת המודעות למחלות מפרקים ובמתן תקווה להתמודדות עם המחלה.
אנו מודים לכל אחד אשר יכול לתמוך על מנת להמשיך ולעזור לחולי דלקות מפרקים ולבני משפחותיהם.
פעילות העמותה מתאפשרת הודות לתרומות הציבור. תרומתכם תתקבל בברכה ובתודה מקרב לב.
העמותה מוכרת כמלכ"ר וכמוסד ציבורי ותרומותיה פטורות ממס לפי סעיף 46א' לפקודת המס

ניתן לתרום גם באמצעות העברה בנקאית

בנק מזרחי טפחות, סניף כרמל- 449, ח-ן 267434.

הרשמה לניוזלטר

הניוזלטר שלנו משאיר אותך בעניינים :) כל המידע המקצועי ומידע בנושא פעילויות הנוגעות לך במקום אחד!  
* שימו לב: יש להרשם עם המייל הפרטי מאחר וכתובות מייל במקומות עבודה או מוסדות ממשלתיים נחסמים מקבלת הדיוור

התחברות לעמותה

הידעת? השקנו מערכת לחברי עמותת מפרקים צעירים בלבד, המערכת שולחת עדכונים שונים ומידע בנושאים לפי בחירתך!

לשימוש במערכת יש להירשם לעמותה ❤️